18+ wat doe je ermee?

Jong volwassenen die in onze kerk zijn opgegroeid, zijn door hun ouder meegenomen en zijn actief (geweest) in het jeugdwerk. Zij komen rond hun achttiende op een kruispunt te staan in hun leven. Voor de burgerlijke wet volwassen gaan zij aan het werk, gaan studeren buiten het veilige Huizen en gaan eventueel op kamers. Invloeden van buitenaf nemen nog meer bezit van hen.

De vragen die hieruit voortkomen, maken dat een aantal aspecten van hun (groeiend) geloof ter discussie kunnen komen te staan. Dat kan gaan om meer wereldse zaken, zoals dingen die ze aangereikt krijgen in een collegezaal of een niet christelijke collega die kritische vragen stelt. Het kan ook op een christelijke studentenvereniging zijn waar vanuit een andere geloofsstroming een duidelijke stelling wordt neergelegd.

Bij veel van ons leven op dit moment vragen als: Wat hebben wij als opvoeders aan hen meegeven; thuis, op school, maar vooral ook in de kerk? Hebben wij hen voldoende in het oog gehouden en voldoende handvaten gegeven? Zijn wij een voorbeeld voor hen geweest in ons spreken en handelen? Allemaal terechte en belangrijke vragen, met belangrijke spiegels voor ons als gemeente.
Maar deze vragen bevinden zich allemaal in het verleden…. terwijl de jong volwassene nu leeft.
Ze hebben een kerk nodig die er nu is en die vanuit het geloof in het nu leeft. In onze kerkdiensten staat de woordverkondiging centraal. Voor een jong volwassene is het belangrijk dat hij/zij merkt dat het “echt” is wat er wordt gesproken. Het klinkt als een open deur, maar hedendaags taalgebruik is hierbij belangrijk.

Een kerk in het nu, met passie voor jongeren is een kerk die niet alleen activiteiten organiseert, maar ook luistert en serieus neemt wat jong volwassen zeggen. Juist het gesprek, met respect voor elkaars gedachten, is cruciaal voor onze jong volwassenen. Ze zijn op zoek naar de dialoog, want ze snakken naar uw mening, ervaringen en argumenten.

Jong volwassenen leren van volwassenen en volwassenen leren van hen. Dat is nu net waarom God jong volwassenen in onze gemeente plaatst. Om niet alleen met hun geloof bezig te zijn, maar – door hen – ook met ons eigen geloof.