Globaal overzicht van de wijzigingen in het kinderwerk

De belangrijkste veranderingen in het kinderwerk in de Zenderkerk op een rij:

0 t/m 1 jaar

De baby’s zitten niet meer samen met de peuters, maar hebben hun eigen stukje gemeentezaal waar zij veilig rond kunnen kruipen. Bijvoorbeeld zonder dat er loopauto’s vlak hun hoofdje scheuren.

2 t/m 3 jaar

De peuters spelen niet meer de hele kerkdienst, maar krijgen in kleine groepjes bijbels onderwijs vanuit de LEEF! Methode. Hierin wordt gebruik gemaakt van de B-boekjes van de IBB met daarbij een verwerking d.m.v. spel en/of knutselen. Er is een vaste structuur wat kinderen van deze leeftijd houvast geeft.
De ouders krijgen per thema (elke drie weken) een ouderbrief mee met daarin het onderwerp en suggesties om hier thuis mee aan de slag te gaan.
De kinderen komen bij elkaar in een voor hen veilige en gezellige ruimte. Zo is o.a. de wenteltrap afgeschermd met een traphekje, kunnen ze niet meer bij het podium en is de ruimte vrolijk versierd met o.a. slingers en vliegers.
De kinderen hoeven zelf geen eten en drinken meer mee te nemen, maar krijgen dit van hun kinderwerkers.

Groep 1 t/m 6

De groepen zijn opgesplitst in drie in plaats van twee groepen waardoor deze kleiner zijn geworden. Alle groepen blijven werken met de “Vertel Het Maar” methode van de HGJB.

De kleuters kunnen de hele kerkdienst bij het kinderwerk zijn of alleen een gedeelte van de kerkdienst. Combinaties zijn hierin in overleg met de kinderwerkers mogelijk, waardoor kleuters bv alleen het eerste of laatste stukje in de kerkdienst bij hun ouders kunnen zitten om “te oefenen”. De kinderen komen niet meer tijdens het zingen van een lied binnen, maar tijdens de collecte.

Voor alle groepen (1-2, 3-4 en 5-6) geldt dat er niet meer alleen in een grote groep gewerkt wordt, maar ook in zoveel mogelijk vaste kleine groepen (maximaal 9 kinderen met in het ideale geval vaste kinderwerkers). Door deze kleine groepen kan aan elk kind persoonlijke aandacht worden gegeven, kan een vertrouwelijke band ontstaan tussen de kinderen onderling en de kinderen en de kinderwerker. Hierdoor kunnen de kinderwerkers horen wat er bij een kind leeft en hierop zo nodig inspelen.

De kinderen beginnen in hun vaste kleine groepje waarin zij met elkaar hun week bespreken en kort horen waar het in de grote groep over gaat. In de grote groep wordt een bijbelverhaal verteld en wordt gezongen. Daarna gaan de kinderen terug in hun kleine groepje waar ze verder doorpraten over het bijbelverhaal, met elkaar bidden en een verwerking maken d.m.v. spel en/of knutselen.

De ouders krijgen elke week een brief met het bijbelverhaal en suggesties om hier thuis mee aan de slag te gaan.
De kinderen hoeven zelf geen eten mee te nemen, maar krijgen een snoepje van de kinderwerkers.

Lees het complete document

Hand-out-Kinderwerkers