Heb jij wat met mij?

Afgelopen week was ik samen met Anne-Karine (jeugdpastoraat)  bij een bijeenkomst van de Hervormde jeugdraad (HJ). De HJ had de HGJB uitgenodigd om samen na te denken over: relatiegericht jeugdwerk. Relatiegericht jeugdwerk verschuift de focus van programma’s naar het contact tussen kind en kinderwerker. De kinderwerk maakt in het contact het verschil, ondersteund door materialen en methodes.

 

Jouw hart maakt het verschil

Tijdens de introductie van het nieuwe kinderwerk hebben we naar elkaar uitgesproken dat niet het nieuwe kinderwerk het verschil gaat maken maar ‘ jouw hart’ .

In het kinderwerk willen we bijdragen aan de geloofsontwikkeling van kinderen door ze te leren wat geloven is en wat geloven inhoudt, we geven ze een goede basiskennis mee; en wij laten ze ervaren dat de gemeente veilig is en dat het fijn en opbouwend is om deel uit te maken van onze gemeente.
Een goed programma, een duidelijke structuur en voorbereid ‘ten tonele’ verschijnen zijn hierin erg belangrijk, maar deze zaken verliezen kracht als ze niet samen gaan met gevouwen handen en oprechte interesse in onze kinderen (relatie).

Ik moest even terugdenken aan een voorval van onlangs: Een meisje was haar ouders kwijt geraakt tijdens het koffiedrinken, na de dienst. Omdat ze niet wist wat ze moest, liep ze terug naar de kinderwerkers. Vervuld van trots op die kinderwerkers, hoorde ik even de spreker van die avond niet meer.

Onderstaande filmpje laat goed zien wat de kracht is van relaties en wat het betekent als die er niet zijn.

 

 

Hoe maak jij het verschil?

Voor mij maakte meneer de Boer van zondagschool z’n verschil. Hij kon leuk vertellen – net als andere leiding, maar de verhalen kwamen tot leven omdat hij mij echt zag staan en daardoor iets aanraakte diep in mij.
Het klinkt misschien wel een beetje zwaar, dat jij het verschil maakt. Dat hoeft het niet te zijn, als

  • Je vertrekt vanuit de gaven en talenten die je gekregen hebt
  • Je oprechte aandacht hebt voor de kinderen op de manier die bij jou past en de momenten waarbij jij je ‘oke’ voelt.

Tijdens de bijeenkomst kregen we onderstaande afbeelding te zien. Misschien staan er dingen bij die je helpen om te bepalen wat bij jouw past.

 

Rol_jeugdleider

Ik ben benieuwd naar hoe jij het verschil maakt, wat jij belangrijk vindt of welk mooi voorbeeld jij onlangs tegen kwam. Reageer gerust!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *