Het geheime hulpje

Het klinkt een beetje als opa vertelt, maar toen ik mentor was vroegen jongeren wel eens: “Waar is God dan? Het zou wel helpen als ik Hem zag, dan zou ik het wel geloven… denk ik”. Het zweet brak mij uit bij het horen van die vraag: Want hoe laat je een ander ervaren wat jij ervaart en weet. Het liefst ook even concreet en praktisch, zodat je hele groepje catecheten in een keer allemaal overtuigd zijn natuurlijk.  Nu moet u niet denken dat mentor zijn alleen maar zweten is. Het is fantastisch om op te trekken met onze jongeren en om samen na te denken over het geloof. We hebben namelijk leuke jongeren en als mentor doe je het niet ‘alleen’.  Desalniettemin ik weet niet of mijn goed bedoelde pogingen van toen zijn aangekomen, ik heb er zelfs een beetje een hard hoofd in.

In het jeugdbeleid zijn drie aandachtsgebieden benoemd, namelijk: de activiteiten, het individu en zijn omgeving.  Om aan te sluiten bij het voorbeeld uit de inleiding: catechese is de activiteit en aandacht voor het individu is er in de groepsgesprekken. De omgeving is onder andere de mentor. De mentor die, met zijn eigenheid, samen met de catecheet op zoektocht gaat naar God. Maar ook u, als gemeentelid, bent de omgeving van onze jongeren. Misschien vindt u dat vreemd klinken en denkt u “ik zie ze alleen zitten in de banken op zondag”.

Onlangs las ik in 1 Johannes 4: 12: “Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we elkaar liefhebben, blijft God in ons en is zijn liefde in ons ten volle werkelijkheid geworden”. Toen moest ik nog eens terugdenken aan die gesprekken als mentor…. Ik had heel simpel kunnen wijzen naar u. Want als wij elkaar lief hebben wordt God’s liefde (en dus God) werkelijkheid.

Zo kan het dus gebeuren dat u, zonder dat u het weet, van grote waarde kunt zijn voor onze kinderen, jongeren en hun leiding. In wat u zegt, wat u doet, waar u aandacht aan geeft en hoe u zondags in de kerkbank zit. Ik hoop niet dat u nu het zweet uitbreekt. Dat is ook niet nodig, want gelukkig klinkt er iets praktische door de tekst uit Johannes heen. Iets wat we allemaal kunnen doen in de praktijk van alle dag, ook in de kleine dingen. Op deze wijze wordt God werkelijkheid voor onze kinderen en jongeren, door u heen.

 

 

Een tip hoe praktisch het kan zijn, vond ik op de een van de cd’s van mijn kinderen (https://www.youtube.com/watch?v=B7nYOtYHJS0, vanaf 00:39).
Welke andere praktische dingen denkt u aan? Reageer hieronder.

 

Ook interessant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *