Een nieuw seizoen Oppas en Kindernevendienst

Beste oppasers en kindernevendiensters,

Een nieuw seizoen is net begonnen. Na een tijd van rust  gaan we weer aan de slag met onze kinderen en jongeren.

Op het moment van schrijven waant mijn zoon zich conducteur met lego Trains op de Ipad. Ik vind het telkens weer verbluffend hoe snel hij zich een spelletje eigen maakt en hoe hij begrijpt wat het spelletje van hem wil. Ook weet hij heel goed zijn ouders in te zetten, om langs die nog te moeilijke puzzel te komen.
Toen ik begon met schrijven zat mijn dochter bij me opschoot, heerlijk bij papa. Maar al snel verschuift papa zijn aandacht, van haar naar het beeldscherm. Daar is ze niet van gediend en laat dat weten. Resultaat … weg beeldscherm! Hallo, spelletjes spelen met papa. Aandacht is er niet om te delen, maar om ten volle van te genieten (en op te eisen 😉  ).

Kinderen kunnen dingen goed opnemen en zich eigen maken. Ook is het voor hun belangrijk om een omgeving te hebben waar aandacht en vertrouwen is. Twee belangrijke kenmerken uit de geloofsontwikkeling van de kinderen die in de oppas en kindernevendienst zitten.

Afgelopen jaar bekroop mij wel eens het gevoel dat oppas en kindernevendienst iets voor erbij is. Ik geloof dat het juist niet zo is. Deze eerste levensjaren zouden wel eens heel belangrijk kunnen zijn. En wel voor 2 dingen:
1. Er wordt een basis gelegd voor het geloof. Sterker nog, er wordt al een eerste aanzet gedaan in het maken van geloofskeuzes.
2. Kinderen ervaren er de aandacht en vertrouwen van de gemeente, waardoor er binding ontstaat.

Jullie als oppassers en kindernevendiensters mogen met onze kinderen aan de slag gaan, als een middel dat God wil gebruiken om de harten van Zijn kinderen te raken. Daarom vind ik Psalm 87: 4 zo mooi: “Wij willen het onze kinderen niet onthouden, wij zullen aan het komend geslacht vertellen van de roemrijke, krachtige daden van de HEER, van de wonderen die hij heeft gedaan”.

Dat begint heel eenvoudig met gevouwen handen en met je gaven en talenten die je hebt gekregen. Laten we komend jaar vanuit onze gaven, de dingen doen waar we goed in zijn en lol in hebben. Dat is een uitstekende manier om iets van Gods liefde aan onze kinderen te laten zien en bij te dragen aan hun geloofsontwikkeling.

 

Ook interessant

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *